Skip to Content

55 Christmas Riddles for Kids & Adults

‘Tis the season to be jolly! Christmas can be celebrated in a number of different ways, and we hope that these Christmas riddles become a part of your holiday celebrations.

This collection of 55 Christmas jokes and riddles for teens is sure to make you laugh and bring some cheer this holiday season.

Listed below are Christmas riddles sorted by category for easy reference and a free Christmas Riddles printable to share with friends and family.

Christmas Riddles For Kids


Kids of all ages love riddles! While riddles may seem straightforward to adults, they can be quite challenging for children.

However, the good thing about riddles is that you can also use them as a learning tool for your little ones.

It excites them when they get the right answer. It’s like solving one mystery after another.

Why not incorporate a few riddles for kids into your holiday celebrations? Not only is it entertaining, but it can also be educational.

I’ve compiled a list of kid-friendly riddles that will make their holidays fun.

1. I’m made of two colors. And I look just like a hook. You’ll give me a lick but I’m not something you cook.
ANSWER: Candy Cane

2. I am worn to mark a successful victory, I am also made of flowers and leaves formed into a circle, and I vary in size from big to tiny. What am I?
ANSWER: Wreath

3. What much-reviled Christmas edible is known for its long shelf life?
ANSWER: Fruit Cake

4. What do snowmen eat for breakfast?
ANSWER: Snowflakes

5. Which one of Santa’s reindeer can you see in outer space?
ANSWER: Comet

6. Climbing down chimneys may often seem weird, but not when it’s this old man with a white beard. Who is he?
ANSWER: Santa Claus

7. What will it be stuffed with. There’s nobody who knows. But it looks like something you’d slide over your toes
ANSWER: Christmas Stocking

8. Your gifts are found beneath me, and on top of me is a fairy. Hung with baubles and bright lights, I bring cheer on cold Christmas nights. What am I?
ANSWER: Christmas Tree

9. You might make this at Christmas. So that you can stuff your face. A cake, icing, and candy. An edible dwelling place. What is it?
ANSWER: Gingerbread House

10. You can hold me and shake me, but I’m easy to break. I have lots of snow, even though all of it’s fake! What am I?
ANSWER: Snow Globe

11. I’m grumpy and green and I stole all the presents in one night. But then my heart grew and I made everything right. Who am I?
ANSWER: The Grinch.

12. I am a helpful creature– I’m not too big and not too small
Out of all my fellow reindeer, you could say I’m the fastest of them all. Who am I?
ANSWER: Dasher.

13. You have no idea what I am, yet you wait for me every year. I rattle when you shake me, but you still don’t know what’s inside. What am I?
ANSWER: A present

14. Sweet as candy, double as fun. Named like a fruit, half the work is done. Found on Christmas, I am a treat for everyone. What am I?
ANSWER: A Sugar Plum.

15. What is something that travels around the globe like Santa Claus, yet never leaves its corner?
ANSWER: A postage stamp.

16. Known for having pointy ears and making Christmas toys. Which Santa then delivers to all the good girls and boys. Who are we?
ANSWER: Santa’s elves.

17. I get hung but I’m not a picture. I’m green but I’m not a coat. I’m a plant but I’m not mint. I’m seen in December but I’m not a Christmas tree. I encourage people to kiss but I’m not Cupid.
ANSWER: Mistletoe

Christmas Riddles For Teens

Riddles are often viewed as a joke or an entertaining mind game but can also be a brain-teasing exercise for the developing mind of a teenager.

The best Christmas riddles for teens are those with a touch of holiday cheer and silly humor to keep them entertained and away from their phones.

Here’s a list of Christmas riddles for teens.

18. What do elves play Solitaire with?
ANSWER: Christmas cards.

19. Who is never hungry on Christmas?
ANSWER: A turkey because it is always stuffed.

20. Counting down to Christmas with me can’t be a beat, behind every door there lies a tasty treat. What am I?
ANSWER: An Advent calendar.

21. What did the doctor tell the Christmas bell when he walked into the hospital?
ANSWER: If you don’t get better with this medicine give me a ring

22. How do you scare a snowman?
ANSWER: You get a hairdryer

23. I am a catchy carol and a tune that likes to rhyme, I contain 12 grand gifts that come around Christmas time. What am I?
ANSWER: The 12 days of Christmas song

24. Why does Santa have three gardens?
ANSWER: So he can go HOE HOE HOE

25. What do you call Santa’s helpers?
ANSWER: Subordinate Clauses.

26. What does Frosty the Snowman take when he gets sick?
ANSWER: A chill pill.

27. Rip this off quickly so it can no longer hide your precious gifts that are concealed inside. What is it?
ANSWER: Wrapping paper.

28. What do you call a cow at the North Pole?
ANSWER: An Eski-moo.

29. How does Mickey Mouse get around during the winter?
ANSWER: Mice skates.

30. What does Frosty the Snowman take when he gets sick?
ANSWER: A chill pill.

31. Why is it cold on Christmas?
ANSWER: Because it’s in Decembrrrr!

32 What do snowmen ride?
ANSWER: Icecycles

Christmas Riddles For Adults

There’s nothing like gathering with family and friends to celebrate and enjoy the festivities.

Riddles are the perfect way to take things a step further, adding even more fun to your evenings and gatherings.

There are many Christmas riddles for adults that are based on childhood memories, but with the added humor that adults can relate to.

Here are some adult riddles compiled for you:

33. What did the Christmas tree say to the Christmas stocking?
ANSWER: Aren’t you sick and tired of just hanging around?

34. What does a Gingerbread man put on his bed?
ANSWER: A cookie sheet.

35. Why didn’t the wig get any presents on Christmas?
ANSWER: Because it was very knotty.

36. What can be found in “December” and not any other month?
ANSWER: The letter D

37. Why is Santa believed to be good in Karate?
ANSWER: He has a black belt

38. When February has 29 days as opposed to 28 days for that year and Christmas falls on a Tuesday, on which day will be New Year Day?
ANSWER: Tuesday

39. What do you get when you crossbreed a Christmas tree and an apple tree?
ANSWER: A Pine-apple tree

40. If it takes five elves, five minutes to make five dolls, then how long will it take 100 elves to make 100 dolls?
ANSWER: It takes one elf five minutes to make a doll, meaning it would take 100 elves making 100 dolls at the same time five minutes still.

41. After Christmas, Santa goes back to the north pole. Where do you think he hangs his suit?
ANSWER: Santa Claus-et

42. What if it had been the Three Wise Women instead of the Three Wise Men?
ANSWER: They would have asked for directions, arrived on time, helped deliver the baby, cleaned the stable, cooked dinner, and brought practical gifts!

43. Why is Christmas just like a day at the office?
ANSWER: You do all the work and a fat guy in a suit gets all the credit!

44. Two mums and two daughters went out for Christmas dinner and each ate one portion. Only three portions were eaten in total, how is this possible?
ANSWER: It was a Grandmother (who is a mother), mother (who is a mother and a daughter), and daughter who went out for dinner.

45. What did the snow woman do when she was upset with the snowman?
ANSWER: She gave him the cold shoulder

46. What do you call Santa when he’s broke and has no money?
ANSWER: St. Nickle-less

Funny Christmas Riddles

The most entertaining Christmas riddles are often pun-filled, corny, or in other words, Dad jokes.

Christmas isn’t a naturally silly holiday. But the all-time favorite Christmas riddles usually revolve around all things cold and bright and yes, a whole lot of puns.

This year, let the best Dad jokes compete with the funny riddles and knock-knock jokes we’ve gathered to make your holiday celebrations a hilarious one.

47. What does Santa spend his hard-earned salary on?
ANSWER: Jingle Bills

48. What do you call a reindeer with bad manners?
ANSWER: RUDE-olph

49. Why was Santa’s little helper so sad?
ANSWER: Because he has a low ”elf” esteem.

50. How do Christmas trees keep their breath fresh?
ANSWER: Orna-mints

51. What do you call a Christmas tree with a really big nose?
ANSWER: Pine-occhio!

52. What did one Christmas angel say to the other?
ANSWER: Halo there!

53. What do you get when you cross reindeer with cows?
ANSWER: Sleigh bulls!

54. What is a wolf’s favorite Christmas carol?
ANSWER: Deck the Howls!

55. What do you call a kid who doesn’t believe in Santa Claus?
ANSWER: A rebel without a Claus.

Christmas Riddles Free Printable

Download your free Christmas Riddles for Kids, Teens & Adults Printable.